3 Mayıs 2013 Cuma

Melek Yatırımcılar vs Risk Sermayedarları: Aralarındaki Farklar Neler?

Melek Yatırımcı (Angel Funding)

Terim olarak yeni girişimlere riskli sermaye yatırımı yapan, biçimsel olmayan yatırımcılar şeklinden tanımlanan melek yatırımcılar girişime başlangıç evresinde destek olurlar. Girişimden yaptığı yatırım miktarıyla doğru orantılı hisse almakla birlikte genelde bireysel destek sunarlar. Ekonomik, sosyal ve kişisel sebepler, finansal faktörlerin yanı sıra yatırım kararlarını etkiler. Karar alma sürecine içgörülerini eklemekte sakınca görmeyen melek yatırımcılar exit’e (başarılı olan girişimden çıkış yapmak) kadar girişimin bir parçası olmayı tercih ederler.

Risk Sermayedarları (Venture Capital)

Yeni bir girişime ya da hayata geçtikten belli bir zaman sonra finansal desteğe ihtiyacı olan şirketlere yatırım yapan risk sermayedarları, birden çok paydaştan oluşur. Bir girişime yatırım yapmadan belirli bir zamanı fon toplamakla geçirirler. Karar alma süreçleri, aldıkları riskin tüm detaylarını değerlendirmekle geçer ve bu yüzden uzundur. Risk sermayedarları, belirli bir iş ağına oldukça profesyonel yaklaşırlar. Riski minimuma indirebilmek için yatırımlarını farklı girişimlere dağıtırlar. Yatırımdan bekledikleri geri dönüş diğer yatırım türlerine oranla daha net ve keskindir.

Melek Yatırımcılar ve Risk Sermayedarları Arasındaki Farklar

Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları arasındaki farkları 4 başlık altında toplayabiliriz;
Yatırım miktarı: Melek yatırımcılar küçük miktarlarda finans desteği sağlayabilirken, risk sermayedarları bu rakamları oldukça yüksek seviyelere çıkarabiliyor, yatırıma bekledikleri geri dönüşler açısından da büyük farklılıklar oluşturabiliyorlar. Örneğin; 50.000 dolar yatırdığı bir girişimden yüzde 100 kar bekleyen risk sermayedarlarının 2 milyon dolar değerinde finansal destek sağladıkları girişimden bekledikleri kar oranı ise en az yüzde 40′dır.
Profesyonel/amatör: Risk sermayedarları yatırımcılığı bir meslek olarak ele alırlar ve sürekli bu işi sürdürürler. Hayatlarının belirli bir süresini girişimciliğe ayırmış olma ihtimalleri yüksek olan melek yatırımcılar, tek bir iş ağına odaklanmazlar. Genellikle yatırımcı kimlikleri dışında var oldukları alanlar söz konusudur.
Yatırım kaynağı: Melek yatırımcılar bir girişime ayırdıkları kaynağı, kendi kazandıkları ve biriktirdikleri üzerinden sağlar. Bireysel dahil olur ve çıkarlar. Risk sermayedarları için bu durum tam tersidir. Ortaklık, emeklilik yatırımları, güçlü birey ve aileler gibi farklı tanımda paydaşların bir araya geldiği risk sermayedarlarında girişime ayrılacak kaynağın yönetilmesi söz konusudur.
Yönetim şekli: Risk sermayedarları, yatırım yaptıkları her girişim için ayrı bir kurul oluşturlar. Finansal kaynağı sağlayan kişilere karşı sorumlulukları vardır. Girişimden daha çok yaptıkları yatırıma dahil olurlar. Melek yatırımcılar ise finansal çözümle birlikte projeye dahil olarak katma değer sağlama çabasındadırlar.
Özetle, girişiminizin alanı, sektörü, finansal gereksinimleri size en doğru yatırımı seçmekte yardımcı olacak unsurlardır. Fikrinizin proje özgünlüğünü getirip, farklılaşmanızı sağlaması yadsınamaz bir gerçek olsa da, alacağınız yatırım bu fikrin uygulanabilme ve rekabet sürecini sizin lehinizde değiştirecek etkendir. Yatırımcınızla oluşturacağınız bu organik bağın önemi bu kadar açıkken, seçeceğiniz yatırım türü girişiminizin başarıya ulaşması yolunda alacağınız ilk doğru karar olacaktır.

Kaynak:
http://eticaretmag.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder