10 Nisan 2013 Çarşamba

Girişimciliği Anlamak: Yolculuğunuzla İlgilidir!


Girişimcilik üzerine çeşitli tanımlar bulunmaktadır. Bir girişimciyseniz veya girişimci olma arzusuna sahipseniz, girişimcinin gerçekte ne anlama geldiğini ve nelerle ilişkilendirildiğini detaylı bir şekilde anlamak istersiniz.
Girişimciliğin; milyoner olmak, kendi işine sahip olmak veya ünlü olmak ile ilgili olduğunu düşünebilirsiniz. Bu düşünce tam anlamıyla doğru değil. Bunlar; girişimciliğin sonuçlarından yalnızca birkaçıdır, her zaman gerçekleşseler de gerçekleşmeseler de. Daha da önemlisi, bunların gerçekleşmesi gerekli de değildir.
Joseph Campbell’ın ‘Hero’s Journey’ adlı çalışması, girişimcinin yaşam döngüsünü başarılı bir şekilde haritalandırmaktadır. Bu blog, sadece bir başlangıç niteliği taşımakta, fakat Campbell’ın Finding Joe adlı dokümanter filmini izlerseniz bu kısa blogda özetlenenleri daha iyi anlayabilirsiniz.
Girişimcilik, sizin yolculuğunuzla ilişkilidir. Varış noktanız ise güçlerinizi bilmek ve onları tüm dünya ile paylaşmanız neticesinde belirlenir. Amaç, doğru bir şekilde kendinizi gerçekleştirmenizdir.


Girişimcilik Ölümle, Ayrılmayla Başlar
Campbell, kahramanın yolculuğunun iç çağrı ile başladığını iddia eder. Girişimci yolculukların çoğu da iç çağrı ile başlar. Sahip olduklarınızı terketmeniz ve ormana ilk adımınızı atmanız gerekmektedir. Harekete geçme çağrısı, anlamsız olsa da tüm mantığınıza karşı çıkabilecek kadar kuvvetlidir.
Fakat, ilk adımınızı attığınızda ve bilinmeyene doğru yol aldığınızda metamorfik ölümü deneyimlersiniz. Bilinmeye ulaşmak için konfor alanınızdan ayrılırsınız. Ve, kahramanın yolculuğu başlar.
Herhangi birinin yolunu takip etmeniz değil kendi yolunuzu çizmeniz önemlidir. Birinin patikasını takip ederseniz, birinin yolculuğunu yaşarsınız. Fakat; siz, yalnız başınıza yola girmek ve o yolu takip etmek zorundasınız.

Girişimcilik, Kendini Bilmekle İlişkilidir
Girişimci yolculuğunuz için gemiye bindikten hemen sonra, yenmeniz gereken canavarla karşılaşacaksınız. Bu canavar, sizin korkunuzdur. Bilinmeyen korkusu. Başarısızlık korkusu. Toplum korkusu. Güvensizlik korkusu. Zaman ve para kaybetme korkusu. Ve, sahip olabileceğiniz diğer korku formları. Campbell, canavara kızak takılmasına değinir.
Ne ilginçtir ki, canavara kızak takmanın tek yolu canavara teslim olmak, onu sevmekle mümkündür. Bu, korkunuzu bilmek ve kendinizi bilmek demektir. Korktuğunuz şeyleri tekrar tekrar yapmak istersiniz. Bu, cesaret gerektirir. Fakat, korkunuzla bir kere karşılaştığınızda, bildiğinizde ve sevdiğinizde; dünyayı değiştirme, dünyayı kurtarma ve daha güzel bir dünya yaratma gücüne sahip olduğunuzun farkına varacaksınız.

Girişimcilik Sizin Hikayenizle Şekillenir
Çeşitli güçlere sahip bir süper kahraman olmanız başkalarının daha önce yapamadıklarını yapabiliyorsunuz demektir. Dünya üzerinde bir Richard Branson veya Steve Jobs veya Bill Gates veya aydınlanmış Buddha olmayı seçmiş olabilirsiniz
Fakat, yolculuğunuz henüz tamamlanmadı. Geride kalan bir şey var. Hikayenizi insanlara anlatmak için onu geri getirmeniz gerekiyor. İnsanlara, yolculuğunuzun özünü verip, kendi yollarını yaratmaları için cesaret vermek isteyebilirsiniz. Hikaye, sizin yolculuğunuzu tamamlayan şeydir.




www.uluslararasigirisimcilikmerkezi.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder