29 Nisan 2013 Pazartesi

Marka taklitçiliğine karşı otomatik sorgulama geliyor

Avrupa'nın en çok marka başvurusu yapılan ülkesi Türkiye'de 3 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan taklit ürünlere karşı hem ağır para cezaları hem de sahteciliği ortaya çıkarmak üzere gümrüklere yeni bir sistem geliyor.
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Türkiye'de marka müracaatlarının ciddi boyutlara ulaştığını, 2012'de bu rakamın 110 bin olduğunu, 2011'de Avrupa'nın en çok marka müracatı yapılan ülkesi unvanını Fransa'dan alan Türkiye'nin geçen yıl da bunu koruduğunu söyledi.
Yeni Patent Kanunu neler getirecek?

Yeni Patent Kanunu ile birlikte üniversitelerin de kurumsal olarak patent müracaatında bulunabileceğini, buluşcu öğretim üyelerine buluştan elde edilen gelirin 3'te birinin verilmesi zorunluluğu getirildiğini ifade eden Yamankaradeniz, teknoloji transfer ofislerinin önünün açılacağını, teknolojide kümelenmeler olacağını, YÖK Yasası ile birlikte üniversitelerin özel sektör ile ortak teknoloji transfer ofisleri kurabileceğini anlattı. Yamankaradeniz, yeni kanun ile Türkiye'de lisanslı üretimin yaygınlaştırılacağını ifade ederek, "Patent başvurusu yapan teknoloji transfer ofisleri veya Ar-Ge merkezleri, patentleri kendi sektörlerindeki diğer firmalarla da paylaşabilecek" dedi. Türkiye'nin lisanstan para kazanma kültürüne sahip olmadığını, lisanssız üretimden dolayı ciddi kayıplar oluştuğunu belirten Yamankaradeniz, Türkiye'de nitelikli buluş sayısının 3'te bir seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) 2023'te 50 bin yerli patent başvurusuna ulaşmayı hedeflediğini bildiren Yamankaradeniz, "Şu anda bu rakam 5 bin. Türkiye'de 200 bin sanayi işletmesi var. Bunlardan 50 bin patent çıkması çok zor değil" diye konuştu.

Yamankaradeniz, elektronik ortamda TPE'ye direkt bağlanılacağını, gümrüklerde marka taklitçiliğine karşı daha etkin bir koruma sistemine geçileceğini, otomatik sorgulamanın geleceğini duyurdu. Yamankaradeniz, "Almanya'da, ABD'de bir mal ülkeye girerken sorgulanıyor, 'bunun esas sahibi kim' diye... Burada da ürünler gümrüğe gelir gelmez üzerindeki marka araştırılıyor. Eğer o marka malı ihraç ya da ithal edenin değilse 'senin bu markayı üreten firmadan almış olduğun sözleşmen var mı? Varsa ibraz et' deniliyor. Eğer o sözleşme ibraz edilemezse markanın sahibi aranarak 'bu ürün sana mı ait' diye soruluyor" şeklinde konuştu. Artık gümrüklerin taklit ürünlere fırsat vermeyen merkezler haline geleceğini vurgulayan Yamankaradeniz, yeni kanunda taklit ürün üretenler için 20 bin liradan başlayıp 1 milyon liraya kadar çıkan idari para cezalarının söz konusu olacağını bildirdi.

Kaynak:
http://www.istekobi.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder